Hoe duurzaam is jouw organisatie… echt?

Geschreven door Djaja van den Berg

17 januari 2020

Vandaag de dag claimt zo ongeveer elke organisatie duurzaam te zijn. Wij signaleren twee soorten clubs: zij die écht duurzaam zijn en dit aan de basis zetten van alles wat ze doen. En organisaties die (ondanks een CSR-plan op hun website) vooral een duurzaam imago hebben omdat het goed verkoopt. Zit jij in de laatste categorie? Deze vijf tips helpen je op weg om jouw organisatie in de goede richting te krijgen. 

  • Neem al je beslissingen met de planeet in je achterhoofd. Verduurzaam je waardeketen zoveel mogelijk en richt je bedrijfsprocessen energieneutraal in.
  • Laat de Sustainable Development Goals (SDG’s) je kompas zijn. Deze zijn door de Verenigde Naties vastgesteld als mondiale duurzame ontwikkelingsagenda. Print ze uit en hang ze op!

  • Veranker duurzaamheid in je organisatie. Creëer draagvlak, kennis en enthousiasme bij je collega’s en integreer duurzaamheid in al je interne bedrijfsprocessen. Je collega’s gaan je duurzame boodschap namelijk óók uitdragen.
  • Zorg dat je organisatie een B corp wordt. Dit is een keurmerk voor bedrijven die hun producten of diensten vooral inzetten voor een betere wereld. Je mag commercieel zijn, maar je zorgt ook voor impact op sociaal en duurzaam gebied.
  • Stimuleer partners, leveranciers en stakeholders om duurzaam te ondernemen. Laat je omgeving niet het wiel opnieuw uitvinden, maar vertel ze wat je doet – en leer van elkaar.

Wil je meer weten over hoe je jouw organisatie echt vanuit binnenuit kunt verduurzamen? Neem dan is een kijkje op de website van Comms for Good. Dit Comms for Good model zet jouw missie in de kern van je organisatie en zorgt voor vertrouwen binnen en buiten je organisatie.

 

Overige nieuwsberichten

De coronacrisis als generale repetitie voor de klimaatcrisis?

De coronacrisis als generale repetitie voor de klimaatcrisis?

De wereldwijde Covid-19 pandemie ontregelt onze levens en vraagt om acute actie. Maar verandert deze crisis ook onze blik op die andere crisis, die van het opwarmen van de aarde? De zoektocht naar dat antwoord is hoofdonderwerp van de eerste ‘Maak de wereld niet...

Stiekem met elkaar eens

Stiekem met elkaar eens

Het heeft me altijd gefascineerd: de tegenstelling van het Amerikaanse politieke systeem. Republikeinen en Democraten, rood en blauw, conservatief en progressief. Het indelen van mensen in twee ogenschijnlijk tegengestelde groepen: sounds weird to me. Een politiek...

Corona als katalysator voor duurzame verandering?

Corona als katalysator voor duurzame verandering?

Vanaf maandag 11 mei wordt onze wereld weer een stukje groter. We laten de sixties-haarmode weer achter ons, basisschoolkinderen dreunen weer tafels op en we mogen weer naar de bieb. Verlichting waar we allemaal naar snakten in tijden van angst en verwarring. Lege...