Meertalig opvoeden is een kans voor je kind, Zaantje en de spreeuw helpen hierbij  

Veel kinderen in Nederland worden meertalig opgevoed. Taal is een enorm belangrijk aspect voor de ontwikkeling van kinderen. Meer taalvaardigheid leidt namelijk tot meer kansen in je opleiding, meer kans op een goede baan en een betere toekomst. Soms kan het zijn dat de tweede taal een beetje achterblijft ten opzichte van de eerste taal die wordt gesproken. Om taalvaardigheid in meertalige gezinnen te bevorderen hebben wij de campagne “meertalig opvoeden is een kans voor je kind” opgezet samen met Pact Poelenburg Peldersveld.

Meertalig opvoeden is een kans voor je kind

Met deze campagne proberen we samen met Pact Poelenburg Peldersveld zoveel mogelijk ouders te bereiken die meertalig opvoeden en waarbij de eerste taal niet Nederlands is. Wij hebben het concept en de uitwerking van een folder ontwikkeld. In de folder lees je 8 adviezen voor meertalige gezinnen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om vanaf het begin met je kind te praten in je beste taal en in goede zinnen.  De campagne is gericht op laagdrempelige communicatie. De folder is visueel en er staat weinig tekst in. De folder is beschikbaar in verschillende talen, zodat het toegankelijk is voor veel mensen.

Zaantje en de spreeuw

We zijn trots op “Zaantje en de spreeuw”. Een spannend voorleesboekje om te helpen bij de meertalige opvoeding van kinderen uit de Zaanstreek. Want door voorlezen, stimuleer je de taalontwikkeling van je kind. Het is belangrijk daar vroeg mee te beginnen. Dat kan in het Nederlands of in een andere taal als je zelf minder goed Nederlands spreekt. Daarom komt het boekje er naast het Nederlands ook in het Arabisch, Turks, Bulgaars, Oekraïens en Engels. Het boekje is onderdeel van de campagne “meertalig opvoeden is een kans voor je kind”. Els Capel schreef de tekst. Wij bedachten het concept, verzorgden de productie, deden de vormgeving en schakelden onze oud collega Linda van den Berg in, die prachtige illustraties maakte.