Ongefilterde waarheid voor World Press Freedom

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft weer een wereldwijd event naar Nederland gehaald: de World Press Freedom Conference. In samenwerking met UNESCO organiseert het ministerie de conferentie om de ‘Internationale Dag van de Persvrijheid’ en de ‘Internationale Dag tegen Straffeloosheid van Geweld tegen Journalisten’ gecombineerd te vieren. En wij ontwikkelden de huisstijl! Het thema van dit jaar: ‘Journalism without fear or favour’. Een boodschap die wij maar al te graag steunen.

Voor dit grootse event met deze mooie boodschap ontwikkelden wij  de huisstijl,  de stijlgids en verschillende uitingen. Daarnaast maakten we voor de ‘Dag van de Persvrijheid’ uitingen in zes verschillende talen in vier verschillende soorten alfabetten. Zo kan de hele wereld meelezen!

WPFC Huisstijl

Journalism without fear or favour, hoe geef je dat weer in een uiting? Samen met onze vrienden van Studio Colorado gingen we aan de slag. We gingen voor transparante, ongefilterde journalistiek en zochten een insteek en vormgeving die ook de beoogde jongere doelgroep aansprak. De verhalen kwamen samen op één thema: filters. ‘Journalsim Unfiltered’ werd onze insteek.

De huisstijl is simpel, maar vol van betekenis: woorden of teksten geschreven in letters die niet in hun geheel evengoed leesbaar zijn – alsof er een filter overheen ligt. In tijden van toenemende Fake news, filters op social media en de steeds kleiner wordende informatie-bubbel waarin iedereen zich bevindt, vragen we met deze huisstijl aandacht om een stapje verder te denken. Alles wat je ziet en leest, ligt onder een filter. Voor het hele verhaal moet je door de filter heen kunnen kijken.

Uitingen en merchandise

De huisstijl is krachtig en vertelt een verhaal. Maar ook zonder dat je het verhaal weet, trekt het je aandacht. We ontwikkelden een alfabet van ‘onaffe letters’ en schreven meerdere uitingen. We ontwikkelden communicatiemiddelen voor webpagina’s, social media en banieren voor offline communicatie. Voor het event zelf ontwierpen we  chocoladewikkels, vlaggen, dassen, sjaals, pennen en nog veel meer toffe gadgets. *Het event is door de gevolgen van het Coronavirus nu verplaatst, maar als het goed is, zijn onze uitingen in oktober 2020 in Den Haag te spotten!

Nog meer mooie dingen!

Naast de ontwikkeling van de producten voor de conferentie, maakten we ook voor de Dag van de Persvrijheid (World Press Freedom Day) uitingen in dezelfde stijl. Hiervoor maakten we alfabetten in onze nieuwe stijl in het Russisch, Chinees en het Arabisch! We ontwikkelden banieren en social media uitingen in zes verschillende talen die de hele wereld over gaan! Als kers op de taart maakten we ook het ontwerp van de World Press Photo Exhibitie. De foto’s op de exhibitie blijven overigens vrij van filters.