4 manieren voor duurzame verandering op de werkvloer

Geschreven door Juliana Littel

29 juni 2021

Écht stappen maken op gebied van duurzaamheid? Dat kan ook op je eigen werkvloer. Van je computer tot je toiletpapier. Verduurzamen is een krachtig statement waaruit je laat blijken dat je het creëren van een betere wereld belangrijk vindt. Wij helpen je met onze tips op weg naar een duurzame werkvloer. 

Deze whitepaper is deel 3 van de serie ‘BBK’s betere wereld’. In deze 8-delige serie informeert en activeert communicatiebureau BBK/Door Vriendschap Sterker je om je organisatie beter voor de wereld te maken. 

‘Vote with your dollar’

“Iedere euro die je uitgeeft is een stembiljet”. Dat zei Anna Gimbrère, de allereerste gast in onze podcast ‘Maak de Wereld Niet Kapodcast. En daar heeft ze gelijk in, want met elke euro die je uitgeeft, steun je een bedrijf. Dus: kies wanneer mogelijk voor duurzame en/of lokale opties. 

Moedig werknemers aan

Draagvlak creëren voor verandering op de werkvloer is het halve werk. Het heeft namelijk geen zin om alternatieven aan te bieden voor diensten of producten die je medewerkers niet gebruiken. Onderzoek en bespreek welke veranderingen je medewerkers graag zouden zien en pak dit samen op. Op deze manier enthousiasmeer je je collega’s, draag je bij aan een betere wereld en steun je toffe organisaties. Win-win-win, dus!

Verduurzaam je producten

Alles wat je kan verduurzamen, is een stap in de goede richting. Alternatieven zijn er inmiddels genoeg. Wij hebben er een aantal voor je opgespoord. En onthoud: maak eerst op wat je al hebt. Want het is nog altijd duurzamer om een artikel te gebruiken tot het helemaal ‘op’ is, dan om een duurzaam alternatief aan te schaffen.

1. Refurbished tech

Refurbished producten zijn milieuvriendelijker en vaak ook een stuk goedkoper dan nieuwe producten. Refurbished doet niet af aan de kwaliteit, en is dus een fantastisch duurzamer alternatief voor op kantoor.

2. Fairphone

Kies je toch voor nieuw? Fairphone maakt duurzame smartphones die je gemakkelijk ‘upgrade’ door delen van het toestel te vervangen. Zo heb je altijd de nieuwste camera of accu en ben je ook nog eens beter bezig voor het milieu.

3. Kantoorfiets of deelauto abonnement

Spoor je medewerkers aan om te kiezen voor een duurzamer transport dan de (eigen) auto. Maak bijvoorbeeld gebruik van een kantoorfiets of neem een abonnement op Greenwheels, een service die deelauto’s aanbiedt. Dat is duurzamer en scheelt ook nog eens kosten vergeleken met leaseauto’s.

Zoveel mogelijk lokaal

Als het kan, kies voor lokaal. Lokaal is minder milieubelastend, want er komt minder transport aan te pas. Daarnaast steun je met lokaal inkopen onze eigen economie. En vaak is lokaal ook nog eens leuker! Een aantal van onze favorieten:

1. Moyee coffee

Op een kantoor kan één ding niet ontbreken: koffie. Wij gebruiken de koffie van B Corp collega Moyee coffee. Ze gaan nóg verder dan Fairtrade én zijn supersnel met bezorgen. Zo maken ze het lekkerste kopje koffie voor jouw werkdag.

2. The Good Roll

Als je dacht dat je je kantoortoilet niet kon verduurzamen, heb je het mis. In onze toiletten kun je lekker lachen en vegen met het WC-papier van The Good Roll. Met hun vrolijke rollen en fantastische impact is het een verantwoorde keuze die het méér dan waard is.

3. Willem-Pie

Onze fave vegan bakkerij in townWillem-Pie maakt de lekkerste roze koeken en hun bananenbrood is megatasty. Zeker het proberen waard, ook als je niet veganistisch leeft.

4. De Buurtboer

Een lekkere en gezonde lunch voor het hele kantoor? Dan móet je bij de Buurtboer zijn. De Buurtboer stemt af op basis van jullie behoeften en regelt alles tot in de puntjes. Tip: de Buurtboer brengt ook vers fruit bij je langs!

Benieuwd hoe wij duurzaam ondernemen van technologie tot toiletpapier? Bekijk onze Instagram of kom langs op ons kantoor in de Posthoornkerk! 

Overige nieuwsberichten

Impact maken en meten

Impact maken en meten

Impact: systematisch positieve verandering op de lange termijn. Maar hoe implementeer je dat in je bedrijfsprocessen en hoe maak je die impact meetbaar? Wij, van communicatiebureau BBK/Door Vriendschap Sterker, weten alles van impact maken én meten. Hoe jij dit straks...

Zó communiceer je inclusief

Zó communiceer je inclusief

Een diverse werkvloer en inclusieve communicatie zijn van groot belang voor een beter gerepresenteerde wereld. Iedereen mag er zijn, op zijn/haar/hen eigen manier, en het is belangrijk voor het zelfbeeld van veel mensen dat iedereen zich gerepresenteerd voelt. Wij...

B corp worden: alle ins en outs op een rijtje

B corp worden: alle ins en outs op een rijtje

B corps, ze vliegen je om de oren. En daar zijn we blij mee! Van ijsboer Ben & Jerry’s tot waterflessenkoning Dopper en huidverzorger Naïf - inmiddels zijn er in Nederland zo’n 100 gecertificeerde B Corps. En ook wij, communicatiebureau BBK/Door Vriendschap...