Holistische benadering: wat is het en hoe pas je het toe?

Geschreven door Juliana Littel

7 juli 2021

Holisme, misschien heb je de term weleens voorbij zien komen. Enig idee wat het betekent? Wij leggen het uit! Als communicatiebureau dat streeft naar een betere wereld door middel van een holistische benadering, kunnen we je namelijk alles over holisme vertellen. Klaar voor een spoedcursus? 

Deze whitepaper is deel 4 van de serie ‘BBK’s betere wereld’. In deze 8-delige serie informeert en activeert communicatiebureau BBK/Door Vriendschap Sterker je om je organisatie beter voor de wereld te maken. 

Holisme in het kort

Holisme is afkomstig van de Griekse term holos, wat ‘het geheel’ betekent. Het holisme gaat ervan uit dat alles in het leven verbonden is. Wanneer je één element verandert, veranderen andere elementen ook. Holisme is dus bovenal verbindend: het benadrukt de samenhang van alle elementen binnen een systeem en de samenhang van systemen an sich 

Holisme in de praktijk

Alles wat leeft, groeit en ademt op onze planeet is onderdeel van een prachtig complex eco-systeem. Als we holistisch aan de slag gaan, gaan we er dus vanuit dat we niet alleen onze opdrachten uitvoeren, maar ook kijken naar de effecten daarvan op het gehele systeem. Daarnaast betekent het dat je het niet alleen hoeft te doen. Het betekent dat, wanneer we een bepaald doel voor ogen hebben, kijken wie daar nog meer aan bij willen dragen. Zo kunnen we samen nog meer impact maken.

Holistische organisatiestructuur

Een holistische organisatie gaat uit van individuen die volledig geloven in de organisatie. De missie, visie, strategie, en kernwaarden zijn duidelijk vastgelegd. De verantwoordelijkheid voor het volgen van deze pijlers ligt bij de organisatie als geheel: er is geen specifiek aangewezen persoon om dit in de gaten te houden.

Een voordeel van een holistische organisatiestructuur is dat je op grotere schaal impact kan maken. Je organisatie wordt zich steeds meer bewust van de ruimte om zich heen. Je kunt maatschappelijke impact maken omdat je verder kijkt dan alleen jouw specifieke opgave als organisatie. Daarnaast is holisme een fijne visie voor een transparante keten. Wanneer jouw organisatie zich bewust is van de aaneenschakeling aan processen, waarin ook jouw ketenpartners een rol spelen, kan dat een synergetisch effect hebben op de uiteindelijke impact die je samen maakt.

Onze holistische benadering

Bij BBK/Door Vriendschap Sterker benaderen we vraagstukken áltijd holistisch. Dat doen we door, voordat we aan een opdracht beginnen, altijd even uit te zoomen. Wat wil de klant nou echt, en hoe willen zij waarde toevoegen aan de maatschappij, aan het leven van mensen of aan de planeet? Door uit te zoomen kunnen we kijken wat het echte doel is van onze klant. Met andere woorden, wat is de raison d’être. Door alle opdrachten vanuit deze bestaansreden te benaderen, maken we impact van binnenuit en vloeien alle communicatiewensen daar logisch uit voort.  

Daarnaast gaan we ook na hoe wij mensen kunnen samenbrengen om tot hetzelfde doel te komen. Met andere woorden: hoe kunnen we mensen verbinden om waarde toe te voegen aan de maatschappij, aan de planeet of aan mensenlevens? We proberen onze klanten te koppelen aan organisaties of mensen in ons netwerk om zo samen bij te dragen aan het grotere geheel. 

Meer weten over onze holistische benadering en hoe dat ons communicatiewerk beïnvloedt? Neem contact met ons op!

Overige nieuwsberichten

4 manieren voor duurzame verandering op de werkvloer

4 manieren voor duurzame verandering op de werkvloer

Écht stappen maken op gebied van duurzaamheid? Dat kan ook op je eigen werkvloer. Van je computer tot je toiletpapier. Verduurzamen is een krachtig statement waaruit je laat blijken dat je het creëren van een betere wereld belangrijk vindt. Wij helpen je met onze tips...

Wat is MVO en hoe ga je ermee aan de slag?

Wat is MVO en hoe ga je ermee aan de slag?

Je organisatie wil zich inzetten voor een betere wereld. Fantastisch nieuws! Maar welke stap zet je als eerst? Er zijn zoveel dingen om rekening mee te houden dat de kans bestaat dat je door de bomen het bos niet meer ziet. BBK/Door Vriendschap...

Van B corp tot SDG’s: duurzame termen uitgelegd

Van B corp tot SDG’s: duurzame termen uitgelegd

Ben je nieuw in de wereldverbeteraar-business? Dan is de kans groot dat de duurzame termen je om de oren vliegen en het je allemaal begint te duizelen. Als communicatiebureau met al meer dan 50 jaar ervaring op gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, nemen...